Waarom valt mijn kind moeilijk in slaap?
OverzichtWaarom valt mijn kind moeilijk in slaap?
Kinderen hebben soms grote moeite om in slaap te vallen. Dit is niet alleen erg vervelend voor het kindje zelf, maar zorgt er ook voor dat jij uren bezig bent met het slaapritueel. Dit kan, en misschien wel moet, beter! In deze blog geef ik je 4 tips die helpend zijn om jouw kind snel in slaap te laten vallen.
Mijn kind slaapt moeilijk in: verwachting versus realiteit
Na een gezellige dag, gevuld met school en een speelafspraakje breng je je kind naar bed met de verwachting dat het heerlijk zal gaan slapen. Het is tenslotte moe en het was een gezellige drukke dag. Wat kan het dan frustrerend zijn als je nog 5 keer geroepen wordt. Eerst om een slokje water, dan om nog een kroel, nog snel even iets willen zeggen, -"Mama ik ben bang”- wordt er naar je geroepen en zuchtend loop je weer naar boven. Uiteindelijk ligt je kind al een uur op bed en roept hij of zij nog een keer: “MAMA, ik kan echt niet slapen.” Wat nu?
Waarom valt mijn kind moeilijk in slaap?
Kinderen zijn de hele dag heerlijk druk bezig. Doen enorm veel nieuwe indrukken op en leren elke dag nieuwe vaardigheden. De hele dag zuigen ze informatie op en registreren ze allerlei nieuwe dingen. Zoveel dat er weinig tijd en ruimte is om al die dingen te verwerken en op te slaan. Als kinderen tot rust komen begint pas de verwerking van al die prikkels. Dat moment is ‘s avonds als ze op bed liggen. Hun hoofd zit vol en hun brein is onrustig. Je kan je voorstellen dat het met een moe en vol hoofd erg lastig is om te ontspannen. En die ontspanning is nou juist nodig om in slaap te kunnen vallen.
Wat is de oplossing voor kinderen die moeilijk in slaap vallen?
Dat je kind moeilijk in slaap voelt vaak frustrerend. Je bent moe, de hele dag druk geweest met werk, huishouden en de kinderen en je verlangt gewoon naar een avondje op de bank. Heel logisch en ik kan je daarbij helpen! Hieronder vind je 4 tips die jou gaan helpen met het sneller in slaap vallen van je kind.
4 tips om jouw kindje sneller in slaap te laten vallen
1 Een vast avondritme helpt om het brein al rustig te krijgen voor je kindje naar bed gaat. Vaste rituelen en voorspelbaarheid dragen bij aan een veilig gevoel en een veilig gevoel zorgt voor betere ontspanning.
2 Als je kind een erg vol hoofd heeft kun je proberen overdag al een aantal van die grote hoeveelheid prikkels te verwerken. Dit doe je door rustmomentjes te creeren. Je kunt hierbij onze verzwaringsknuffel gebruiken. De diepe druk die de knuffel geeft helpt om de prikkels te verwerken en te ontspannen.
3 De grote truc die je kunt inzetten is diepe druk. Lees hier hoe diepe druk werk. Onze slaaptunnel verlegt de aandacht van het denken (drukke hoofd) naar het voelen van het lijfje en dat zorgt voor ontspanning!
Kinderen vallen hierdoor veel sneller in slaap!
4 Evalueer de dag. Als je tijdens het bedritueel de dag evalueert (eventueel met een opschrijfboekje) helpt je om overzicht te creëren in alle losse gedachten en prikkels.
De sleutel zit hem dus in de ontspanning van je kind. Onze verzwaarde knuffel zorgt ervoor dat jouw kind overdag al een bepaalde mate van ontspanning kan zoeken. Als dat niet genoeg blijkt om rustig in slaap te kunnen vallen, dan biedt onze slaaptunnel ondersteuning in de avond.
Wil je jouw kindje helpen bij het in slaapvallen? Onze handgemaakte producten zijn daarbij jouw sleutel tot succes.